Naar werk (via een eigen bedrijf)

Het traject Naar werk is in principe gericht op het daadwerkelijk door cliënt uitbaten van het bedrijf, het verkrijgen van opdrachten en opbouwen van het verdienen van een eigen inkomen.

In deze fase is cliënt daadwerkelijk actief als zelfstandig ondernemer, verricht alle vereiste taken zelf, doet zelf de nodige fiscale aangiften. Opzetten van de reclame en promotie, verkrijgen van klanten en opdrachten, uitvoeren van opdrachten, voeren van de administratie en financiële administratie, fiscale verplichtingen, runnen van de organisatie, behoren tot de kerntaken.

De (ondernemers)coach begeleid de ondernemer bij de dagelijkse gang van zaken, treedt op als vraagbaak, bewaakt mede het financieel resultaat de uitvoering van de dagelijkse gang van zaken. Ook het voldoen aan de fiscale periodieke vereisten, vergunningverlening e.d. is onderdeel hiervan. Het verkrijgen van klanten en omzet vormt de kern van het traject Naar werk.

In het geval van sterke en ervaren kandidaten en afhankelijk van de omvang en zwaarte van het ondernemersidee, is het mogelijk dat het Werkfit traject wordt overgeslagen. In dat geval worden een aantal essentiële stappen voorafgaand aan de daadwerkelijke inschrijving en start vooraf verricht. Hierbij kan dan vooral gedacht worden aan de ondernemerstest als nul meting, beperkt marktonderzoek, het opstellen van het ondernemersplan, opstellen van de reclame en promotie en aanvragen van een bedrijfskrediet.

Indien een eigen bedrijf niet haalbaar blijkt wordt cliënt begeleid naar een betrekking in loondienst binnen het netwerk van Zaken Expert. Genoemde activiteiten worden dan deels vervangen door activiteiten gericht op solliciteren en verkrijgen van een arbeidscontract. Opstellen van het Curriculum Vitae en sollicitatietraining (o.a. oefenen sollicitatiegesprek, persoonlijk presentatie) maken dan deel uit van de begeleiding.