Kunsticoon van 14 meter hoog in de winkelstraat: bospoldervos

Groei-Ondernemers Challenge helpt 141 mensen aan het werk
3 mei 2018
Aanpak Schiedamseweg, even terugkijken
3 mei 2018

 

Krijgt Schiedamseweg iconisch kunstwerk?

Wie weet, krijgt de Schiedamseweg een kunstwerk van Florentijn Hofman. In de volksmond ‘De Bospoldervos’. De Vos is al gekozen, na een lang proces met bewoners, ondernemers en organisaties in de buurt. Er is gekeken of het praktisch haalbaar is om het kunstwerk te plaatsen. De opdracht voor het definitieve ontwerp is gegeven.

Hoe geven we de Schiedamseweg een eigen gezicht? En meer eenheid en samenhang? Met die vragen op zak stapte de gemeente meer dan een jaar geleden naar Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam. Farid Darkaoui van Zaken Expert, integraal projectleider van de Schiedamseweg: ‘We zochten naar een kunstwerk dat iedereen aanspreekt en waar bewoners en ondernemers trots op zijn. We wilden een kunstwerk met allure, selfiewaardig en interessant voor de hele stad.’ In de eerste fase werden vier kunstwerken geselecteerd.

 

Zorgvuldig proces

Darkaoui: ‘We zijn zorgvuldig omgegaan met het keuzeproces. Bewoners en ondernemers mochten meedenken en meebeslissen. Met als doel breed draagvlak te creëren.’ En dus werden tijdens diverse bijeenkomsten en een inloopspreekuur de meningen en argumenten van buurtgenoten verzameld. Het projectteam van de gemeente, de dienst Stadsontwikkeling en CBK Rotterdam wogen de voor- en tegenargumenten voor de vier werken tegen elkaar af. Uiteindelijk hakten zij de knoop door. Darkaoui: ‘Het blijft wel kunst, dus iedereen heeft een mening, maar volgens mij mogen we blij zijn met het resultaat.’

 

Het kunstwerk

De keuze is gevallen op het kunstwerk van Florentijn Hofman: een gigantische vos met een plastic zak in zijn bek. De tien meter hoge vos moet pal voor de westelijke entree van de straat komen. Het hedendaagse object vormt een mooi tegenwicht met de fraaie historische entree aan de oostelijke zijde. Plaatsing aan de westelijke zijde van de Schiedamseweg geeft de straat een bijzondere stadsentree. Als publiekstrekker biedt de vos ook talrijke mogelijkheden voor stadspromotie, marketing en communicatie.

 

Definitief ontwerp

De haalbaarheid van plaatsing is onderzocht. Denk aan de technische aspecten, en de gevolgen voor de buitenruimte. Is het dan nog niet zeker dat de vos er komt? Darkaoui: ‘We moeten nog een slag om de arm houden. Financieel is het voorstel inmiddels sluitend. Iedereen staat er wel positief in. De opdracht tot definitief ontwerp is gegeven. Als alles volgens plan verloopt, staat de Bospoldervos er binnen een jaar.’

 

Tekst: Madelon Stoele