‘Als jij zo goed weet hoe het niet moet, laat dan zien hoe het wel moet.’
Dit zei Sirelda tegen Hans die later zijn vrouw werd. ‘Deze zin heeft mij enorm geraakt tot diep in mijn hart’, geeft Hans aan.
Hans had een actieve jeugd waarin hij zich sterk tegen onrechtvaardigheid uitsprak. Niemand deed het goed volgens hem en dat maakte hij ook duidelijk. Totdat zijn vrouw de magische woorden uitsprak die in hem een verandering teweeg bracht. Hij wist hoe het anders moest, dus hij deed het ook anders. ‘Je kunt een ander niet veranderen, maar wel jezelf’, vanuit die gedachte -gebaseerd op de boeddhistische filosofie en beoefening- ging hij aan de slag en gaat hij nog steeds aan de slag.
Na zijn ommekeer begon hij met werken en zette zich in voor de maatschappij. Hij gaf o.a. taallessen aan de eerste gastarbeiders. Dat ging zelfs zo goed dat hij bij één van zijn leerlingen thuis werd uitgenodigd voor een kopje Marokkaanse muntthee. Lekker hoor Hans!
Intussen ging Hans trouwen en kreeg hij vier kinderen. Vier jongens om precies te zijn. Zoveel testosteron onder één dak brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Maar Hans die houdt wel van uitdagingen, want ondanks een full time baan en de zorg voor vier kinderen, begon hij op zijn 33e -ja, je leest het goed- met de hbo-opleiding Personeelsmanagement. Hij schopte het tot Human Resources Manager van een Amerikaanse start-up. ‘Mijn vrouw heeft mij toen hierbij altijd onvoorwaardelijk ondersteund, anders was het me niet gelukt.’
Hans vond dat er meer verandering moest komen en ging de politiek in. Hij heeft veel kunnen betekenen op het gebied van diversiteit. Hij houdt zich erg veel bezig met diversiteit en met name in de ondernemerschap. Dit komt omdat hij van dichtbij heeft gezien hoe discriminatie en racisme een rol hebben gespeeld. Zijn vrouw is van Afro-Caribische afkomst en hij zag dat zijn vrouw anders behandeld werd. Het raakte hem nog meer om te zien dat zijn kinderen ook anders behandeld werden. Sindsdien is hij bezig om etnisch ondernemerschap te stimuleren.
Hans heeft een mail richting de ambtenaar gestuurd met daarin of hij een bijdrage kan leveren aan etnisch ondernemen. Drie jaar later -wanneer hij het al helemaal vergeten was- ontvangt hij een mail of hij het interessant vindt om te werken aan project m.b.t. etnisch ondernemen in de wijk. Dat was het eerste project die Hans met Farid (directeur van Zaken Expert) had opgezet en dat was het begin van een mooie samenwerking binnen Zaken Expert en met de Gemeente Breda.
In Breda stond een oude school leeg die omringd was met een wildernis aan onkruid. De gemeente wilde daar wat mee en Hans en Farid gingen de samenwerking aan. Ze hebben binnen een half jaar de school vol gekregen met ondernemers uit de wijk. De ondernemers waren divers in zowel culturen als branches. Van een kapper tot aan een restaurant, alles zat in die school. Een waar succes dat zorgde voor nog meer successen de afgelopen 10 jaar. Successen die allemaal zijn begonnen bij één mail en bij de verandering in één persoon.