‘Dood’ Nolensplein in Heuvel gaat weer leven

Heuvel krijgt weer een eigen wijkmagazine
20 december 2011
Afscheid van een pleinmanager
29 december 2011

BREDA – De pleinmanager van het Mgr. Nolensplein, Hans van Agt, blijft ook volgend jaar in dienst en hij heeft er alle vertrouwen in dat wat nu nog een vrij ‘dood plein’ is, binnenkort weer echt gaat leven. ‘Het is een enorme uitdaging en een heel leuke.’

Het was gisteren twee keer feest op het Mgr. Nolensplein in de Bredase wijk Heuvel. Twee wethouders maar liefst kwamen opdraven om het feest extra glans te geven. Saskia Boelema, van Onderwijs, vierde rond drie uur officieel het bereiken van het hoogste punt van het Huis van de Heuvel, dat, als alles volgens plan verloopt, nog voor de zomer geopend wordt. In dat huis komen niet alleen twee scholen en kinderopvang te zitten, maar ook worden er het ouderenwerk, de buurtmeesters, het wijkrestaurant en gemeenschapshuis De Vlieren onder één dak samengebracht. De gemeente onderzoekt of daar ook de bibliotheek aan kan worden toegevoegd. Die zou aanvankelijk naar het dr. Struyckenplein gaan.

En om 18.00 uur was het de beurt aan collega-wethouder Bob Bergkamp (Wijkontwikkeling), die met een ferme druk op ‘het kanon’ de nieuwe gevel- en feestverlichting en de verlichting in de door schoolkinderen versierde kerstboom op het plein ontstak.

Feestelijk was ook de overhandiging van de eerste twee exemplaren van De Heuvel Breda, een 24 pagina’s tellende glossy met nieuws en advertenties uit de Heuvel, aan wethouder Bergkamp en Franklin van Rhoon van woningcorporatie WonenBreburg. Dat blad wordt deze week nog in een oplage van tienduizend exemplaren verspreid in de wijk.

Het afgelopen jaar is er onder de bezielende leiding van de pleinmanager al heel wat veranderd op het plein. Al kon ook hij tot verdriet van de wijk niet verhinderen dat Albert Heijn zijn filiaal in de aangrenzende Flierstraat sloot.

Maar De Roos Voet & Winkel, bijvoorbeeld, bleef draaien als een tierelier, er kwamen nieuwe winkels bij, zoals Charm en Twinkeltje van Cis. En begin volgend jaar verwelkomt het plein een bloemist: Nolens Flowers. Verder heeft Van Agt naar eigen zeggen contact met enkele ‘kleinere buurtsuperconcepten’, namen kan hij om zakelijke redenen nog niet noemen, die wellicht hun intrek kunnen nemen in bijvoorbeeld het huidige pand van de buurtmeesters, dat vrijkomt na hun vertrek naar het Huis van de Heuvel. Pleinmanager Van Agt is bijna niet te stoppen als hij begint te vertellen over zijn ideeën en verwachtingen van de toekomst van het plein. Het plein zelf en de gevels worden opgeknapt en hij hoopt dat er nog enkele winkeltjes bij zullen komen. Zoals bijvoorbeeld een winkel die zich gespecialiseerd heeft in hulpmiddelen voor de oudere wijkbewoners.

Van Agt: “Mijn uitdaging is om nog enkele kwalitatief goede huurders te vinden voor de winkels rond het plein, zodat we een winkelaanbod opbouwen dat zich onderscheidt van het toekomstige Dr. Struyckenplein. Ook dat, wat verderop in de wijk gelegen, plein ondergaat een metamorfose. Maar is tegelijkertijd veel groter dan het Mgr. Nolensplein en daar zit hem nou juist de kracht, vindt Van Agt. Dat intieme en kleinschalige dat het plein zo kenmerkt. Dat zo goed bereikbaar is en waar je zo gemakkelijk én gratis kunt parkeren.

“Het is een uniek plein”, zegt Van Agt enthousiast. “En als straks de Brede School opent, dan zal het hier weer volop leven.”

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/10077474/Dood-Nolensplein-in-Heuvel-gaat-weer-leven.ece