Afscheid van een pleinmanager

‘Dood’ Nolensplein in Heuvel gaat weer leven
20 december 2011
Landelijk record Bedrijven Investeringszones Den Haag
10 januari 2012

Farid Darkaoui: “Gekomen om mezelf overbodig te maken.”

De pleinmanager van het Edisonplein Farid Darkaoui neemt na drie jaar afscheid en gaat nu aan de slag als businesscoach met name voor Hoge Vucht, Doornbos en Linie.  Farid (1974) is opgeleid als commercieel bedrijfskundig ingenieur en een man met veel ervaring  in projecten op het gebied van (wijk)economie en stedelijke vernieuwing (Rotterdam, Breda en Amsterdam). Vanuit het Inloophuis Linie blikt hij terug op
de enorme klus die hij met renovatie van het ‘Edisonplein’ verrichtte.

Maximaal resultaat

“Terug kijken, mag ik wel zeggen, doe ik met een zekere trots. Als je ziet hoe het plein er nu uitziet in vergelijking met hoe het was. Het doel van het Edisonplein project was eenheid in uitstraling, een vrolijker en groener middenplein en een veilige en leefbare situatie en wat verder de winkels betrof: geen leegstand. Met het eindfeest op 12 december hebben we vier nieuwe winkels mogen presenteren en de leegstand is daarmee voor 100% opgelost.
Een maximaal resultaat dus op het gebied van bedrijvigheid.  Dan constateer ik met plezier dat we er in geslaagd zijn in Linie continuïteit te scheppen in evenementen in en rondom het plein. Het inmiddels bekende Linie Zomerfestival en de braderie komen jaarlijks terug en trekken ook steeds meer bezoekers.”

Betrokkenheid woningcorporaties

De voormalig pleinmanager evalueert op zijn bekende rustige manier het resultaat van drie jaar plannen, regelen, vergaderen enzovoort op een verder bescheiden wijze. “Wat er nu allemaal gerealiseerd is, dat was echter nooit gelukt zonder de betrokkenheid van met name de woningcorporaties Singelveste AlleeWonen en Wonen Breburg, de gemeente, het ondernemerschap van de stadsmarinier en natuurlijk de betrokken ondernemers en bewoners. Vooral de maatschappelijke rol van de corporaties heeft veel invloed gehad, wat dat betreft is men hier in Breda verder dan in veel andere grote steden. De winkeliers hebben nu evenals de eigenaren ieder een eigen vertegenwoordiging in de vorm van het platform van eigenaren en de winkeliersvereniging. In het platform zijn  bijvoorbeeld een aantal juridische zaken geregeld en dat lijkt wellicht simpel, maar feitelijk is het een voorbeeldproject. En van de winkeliers is het merendeel lid van de winkeliersvereniging. En qua veiligheid dat zul je nooit volledig kunnen garanderen, maar ik mag wel zeggen dat we een aantal ‘overlastgevende elementen’ kwijt zijn. En de camera’s bewijzen ook hun nut.”

Zelfredzaamheid

De vraag die nog rest is als de spin in het web van de renovatie verdwenen is, hoe het dan verder gaat op het plein. Daar is Farid stellig in: “Mijn doel was om mezelf uiteindelijk overbodig te maken. En ik denk dat dat moment eind dit jaar er is. Daarom nam ik alvast afscheid op 12 december. Met hun eigen vereniging kunnen de winkeliers hun eigen dingen oppakken en de eigenaren vanuit hun platform. Vanaf het begin hebben we gewerkt aan structuren, waarbij zelfredzaamheid het uitgangspunt was. Men moet geloven in de kracht van de wijk en het ondernemerschap. Daarom hebben we ingezet op goede en solide ondernemingen die zich hier vestigen.”

Business coach

Hij mag dan inmiddels afscheid hebben genomen, Farid is zeker niet verdwenen en zijn kennis ook niet. De zakenexpert is immers al aan de slag als business coach. “Ja ik blijf ondernemers ondersteunen, startende ondernemers, maar ook ondernemers die hun zaak in et begin nog vlot moeten trekken. Het is mijn professie en in de loop der jaren heb ik honderden ondernemers geholpen een succesvolle bedrijfsvoering te realiseren.  Daarnaast blijf ik adviseur stedelijke economie. Het doet me goed dat de aanpak waarvoor we in Linie gekozen hebben zo’n succes is geworden. Ik denk dat Breda daar heel groot in is namelijk heel kritisch zijn op zichzelf. De praktijk is nu dat we allerlei aanmeldingen uit den lande van steden als Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven etc. hebben om hier in Linie eens te komen kijken. Omdat zij met dezelfde vraagstukken worstelen. En dat geeft toch aan hoe goed het hier gaat. Ten slotte ben ik blij dat een aloude wens van bewoners, winkeliers en eigenaren is uitgekomen. Namelijk de Edisonstraat is voor het gedeelte aan de kant van de winkels definitief Edisonplein geworden, dus niet alleen maar in de volksmond, nee als formeel postadres en te vinden met je navigatiesysteem,” besluit de beminnelijke Farid.

Voor meer informatie over de business coaches in Breda, kijk op www.businesscoachbreda.nl.