Acht tips om zonder geld een onderneming te starten

Al meer dan 100.000 m² leegstand ervaring
30 augustus 2016
Wanneer winkelstraatmanagement zinvol is
13 september 2016

Een eigen bedrijf beginnen is voor velen een droom. Echter maken relatief weinigen de daadwerkelijke stap naar ondernemerschap. De meest voorkomende redenen om het niet te doen zijn daarbij onzekerheid, geen helder plan hebben, het gezin en de veelgehoorde ‘Ik heb er geen geld voor’. Vormt geld uw belemmering om niet de stap te zetten naar een eigen onderneming? Dan is hier een goede boodschap voor u, want ook zonder geld kunt u een eigen bedrijf starten.

Volg de onderstaande stappen om te zien wat u hier wel voor nodig heeft:

1. Bereid u mentaal goed voor. Praat erover met anderen om een helder doel voor ogen te krijgen. Zorg ervoor dat u weet wat u wilt, want ondernemerschap betekent ook tegenslagen overwinnen. Vallen en weer opstaan. Daar is geen geld voor nodig, maar wel motivatie en veerkracht.

2. Maak een concrete plan en onderzoek waaraan u begint. Kies voor een niche waarin u uitblinkt en waarin u de expert bent. Een onderneming die voor iedereen is, is een onderneming voor niemand. Zorg er dus voor dat u uniek bent in uw branche en daarin uitblinkt. Wat maakt uw bedrijf zo anders?

3. Maak een ondernemingsplan. Laat er kritisch naar kijken door anderen en neem hun opmerkingen ten harte. Bedenk wat u tekort komt als ondernemer in uw branche en ga op onderzoek uit wat de mogelijkheden zijn. Een ondernemingsplan bespaart uiteindelijk tijd, energie en ellende. Een goede voorbereiding is het halve werk!

4. Bouw een netwerk op. Zoek mensen die u straks kunnen helpen. Dat zijn (grote of kleine) ondernemers die het begintraject al achter de rug hebben. Bouw voor nu enkel een goede band met ze op, dus verkoop ze niks. Vergeet in het netwerk uw familie en vrienden niet. Zij zijn misschien geen ondernemer, maar kunnen later wellicht helpen. Netwerken betekent overigens niet enkel middels social media, maar betekent ook sociale contacten opbouwen in levende lijve. Deel de successen vervolgens met zoveel mogelijk mensen.

5. Ga niet op zoek naar een mooi kantoor en een representatieve auto. Werken kan vanuit huis en reizen kan met een oude brik of met het openbaar vervoer. Dat kantoor komt later wel en die mooie auto ook. Je moet de jas aantrekken die past, geen maat groter. Kijk wat u kunt lenen of ruilen. Dat is vaak handiger en goedkoper dan kopen.

6. Blijf zo lang mogelijk alleen werken. Stel het aannemen van personeel dus zo lang mogelijk uit. Vaak kunnen opdrachten prima worden uitbesteed of gezamenlijk worden verricht. Iemand tijdelijk inhuren of werk uitbesteden is per saldo vaak wel duurder, maar het voordeel is dat u er zonder moeilijkheden ook weer mee kunt stoppen.

7. Harder werken. Als u weinig geld ter beschikking heeft en toch wilt groeien, zult u harder moeten werken. Harder concurreren en sparen zijn daar voorbeelden van.

8. Ga naar de bank nu u wat geld op uw rekening heeft staan. Informeer naar de mogelijkheden van een krediet. Het kan namelijk handig zijn om kredietruimte te hebben. Het is echter niet handig om naar de bank te gaan als u nog in nood zit en eigenlijk geen kant op kan gaan. Oftewel, koop een paraplu als het droog is, niet als je al doorweekt bent.

Een eigen onderneming starten kost tijd en moeite. Denk groot, maar begin klein. Heb de visie om groot te eindigen, maar begin stap voor stap om niet in moeilijkheden te komen.

Wilt u een bedrijf starten en heeft u behoefte aan advies, dan kan Zaken Expert u hiermee van dienst zijn. Zaken Expert coacht, begeleidt en ondersteunt ondernemers middels persoonlijke en intensieve coachingstrajecten. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.